In onze optiek zijn conflicten en ruzies steevast persoonlijk.

Als ze puur zakelijk of inhoudelijk waren, dan had men ze ook allang langs die weg kunnen oplossen. Je dient dus naar het persoonlijke te gaan. Dat doen we uitgebreid in onze trainingen. Niet altijd even comfortabel of soms ook confronterend, maar daar ervaar je het en vooral: beklijft het!

Zodoende zijn conflicten ook universeel te behandelen en is, naar onze visie, een onderscheid maken tussen Familiemediations, Arbeidsmediations, Bestuursmediations, etc. kunstmatig.

Het probleem oplossen ≠ het conflict oplossen

Als je het conflict oplost, kunnen mensen zelf hun problemen oplossen. Duurzaam!!

Andersom, als je het probleem oplost, maar het conflict is nog niet weg, dan ettert de wond gewoon door. Komt het gewoon ergens anders weer terug. Om het duurzaam op te lossen, dien je dus naar de emoties toe te gaan. Bij mensen met relatieproblemen of in scheiding is het goed en verstandig om eerst het conflict op te lossen door de emoties erkend te krijgen en daarna de betrokkenen pas te vragen wat ze nu willen. Onze ervaring is het dat circa de helft dan niet meer wil scheiden, maar het samen opnieuw gaat opbouwen. Neutraliteit vraagt het dan ook van de Mediator om niet mee te gaan in het idee dat mensen willen scheiden. Eerst het conflict.

Conflicten van het hart, kun je niet met het hoofd oplossen.....

En dat is lastig. Je beweegt als in een vicieuze cirkel. Het voelt machteloos en of je gevangen zit. Dat zit je eigenlijk ook, gevangen en wel door je eigen gedachten…. Je gevoelens kloppen wel, die zijn altijd zuiver. Echter het eigen stemmetje in je hoofd, dat iets vindt van wat er gebeurd is, niet. En die is de boosdoener. Dit gaat zo snel en veelal nog onbewust ook. Op basis van gedachten, die een eigen interpretatie vormen en niet per se de waarheid zijn (per se niet…..). Zo gaat de door ons getrainde Transformatieve Mediator via het hoofd naar het hart en terug.

Iedereen kan het.

Kinderen kunnen, net als wij, prima Mediators zijn. Het vraagt om te oefenen. Om kennis en vaardigheden aan te leren.

De een kost dat wat meer dan de ander. Het maakt niet uit. Wat uit maakt is of je het leuk vindt of het je energie geeft. als dat zo is, dan zal het je accu vullen. Zal het je voeden.

Vanuit de Mediation Federatie Nederland, geldt de eis, dat er van de MfN Register Mediator een HBO werk- en denkniveau gevraagd wordt. Begrijpelijk, maar ergens ook jammer, want er zijn inmiddels vele projecten geweest, waarbij bijvoorbeeld jongeren op professionele wijze conflicten op doen lossen. Maar inspireert het je, wil je je hierin ontwikkelen, dan ben je van harte welkom.

Het  Mediationgilde

Ooit begonnen in 2001, lang geleden. Ons kun je nog steeds wakker maken voor een training, een project of alleen maar een gesprek over Mediation. Over de Transformatieve manier en de andere manieren als Faciliterend, Evaluatief en Narratief.

Als Mediator heb je de diverse stijlen nodig om succesvol te kunnen zijn. De Transformatieve manier is daarbij, denken wij, wel de krachtigste, de lastigste en de meest veelbelovende. Je kunt het overal voor gebruiken. In gesprekken met iemand alleen bijvoorbeeld. En de uitkomsten zijn duurzaam, daar het mensen transformeert. Vergelijkbaar met het voor het eerst ervaren van evenwicht op een fiets. Eenmaal geleerd, verleer je het nimmer meer.